07-10-04

Krant - Brussel deze Week 07-10-04 (1)

 

Pendelen tussen Op-Weule en De Linde

Haren :

Het is een cliché, maar het klopt : Haren is een dorp in de Stad. En het gemeenschapcentrum De Linde speelt daar complexloos – en terecht – op in. “ Terwijl bewoners hier even binnenwippen voor een kopietje of een fax; stoppen we ze een programmabrochure of strooibriefje in de handen.” Zegt de nieuwe centrumverantwoordelijke, Bernard Markey. Hij pendelt elke dag tussen Op-Weule in Sint-Lambrechts-Woluwe en De Linde in Haren en is als nieuwe Brusselaars blij verrast door het hoofdstedelijk vervoer. Wij peilden naar de impressies van een nieuwkomer.

 

Voorbijgangers kijken een beetje verrast als Bernard Maekey (52) tegenover De Linde voor onze fotograaf poseert. In de straten is het rustig, maar de schaarse voorbijgangers groeten elkaar, of ze blijven even staan voor een babbel. Het beeld van Haren als een dorp klopt als een bus. Als ik na een gesprek bus 54 neem, geraak ik onmiddellijk aan de praat met twee oudere dames, “En vanaf vier uur in de middag voetballen er hier kinderen op straat” zegt Markey. De bakkersvrouw heeft de poetsvrouw van De Linde overigens al aangemaand de nieuwe centrumverantwoordelijke aan haar voor te stellen. Markey is blij verrast door het bijzondere stukje Brussel dat Haren is.

 

Halftijds

Bernard Markey heeft een lange staat van dienst in de culturele sector. Hij was directeur van de cultuurcentra in het West-Vlaamse Diksmuide en het Limburgse Tessenderlo. Sinds 1 augustus is hij halftijds medewerker van het gemeenschapcentrum Op-Weule in Sint-Lamberchts-Woluwe , waar hij verantwoordelijk is voor de schoolvoorstellingen en het vormingsaanbod, en sinds 1 september is hij halftijds centrumverantwoordelijke in De Linde. “Ik wou al langer in Brussel komen werken om het verschil tussen Vlaanderen en de multiculturele grote stad aan den lijve te ondervinden,” zegt Markey.

 

Kleinschalig

De verschillen tussen de Brusselse gemeenten zijn hem al onmiddellijk opgevallen. “Op-Weule is veel groter. Wat wil je de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe heeft vijftigduizend inwoners, Haren vierduizend. In Op-Weule bereiken we dus noodgedwongen een kleiner deel van de gemeenschap. De contacten verlopen ook anders. Hier in Haren is geen

Fotokopiewinkel, hier springen dus ook de mensen binnen om een kopie te maken of een fax te versturen. Voor ons is dat een mooie gelegenheid om hun een programmabrochure of strooibriefje in de hand te stoppen. In de Op-Weule moet je die diensten niet aanbieden, daar zijn voldoende commerciële kopiewinkels. Maar het is in beide centra even aangenaam werken. De bezoekers van Op-Weule zijn even joviaal, het is gewoon anders. Zijn overstap naar Brussel is een hele verandering. In Tessenderlo had hij de leiding over 22 personeelsleden, “Ik was dus hoofdzakelijk bezig met personeelszaken, er was een theaterzaal voor duizend toeschouwers. Hier in Haren heb ik echt contact met de bevolking, en dat is verrijkend.”

 

Succes

De gemeenschapcentra ondersteunen het verenigingsleven niet alleen, ze bieden ook schoolvoorstellingen en vorming aan. Markey : “ De schoolvoorstellingen zijn een echt succes. Hier in Haren komen niet allen scholen uit de gemeente; ook Evere, Neder-Over-Heembeek en Zaventem doen een beroep op ons. Voor sommige voorstellingen zijn er tot driehonderd leerlingen ingeschreven, terwijl de zaal maar plaats biedt aan honderd vijftig. We moeten dezelfde voorstelling dus twee keer programmeren. In Sint-Lambrechts-Woluwe is ook de Europese school geïnteresseerd om te komen.” Even later verteld Markey dat ook de lessen Nederlands voor anderstaligen ontdubbeld worden : vier middagen per week in plaats van twee. “Door personeelswissels waren er dit jaar geen Harense dorpsfeesten, maar volgend jaar gaan we ze zeker organiseren,” zegt Markey. En de contacten met de anderstaligen zijn goed : “Ook Franstaligen hebben me daar al op aangesproken.”

 

Pendelaar

Markey woont nog in Tessenderlo. Dat betekent dus pendelen naar en binnen Brussel/ Markey : “Ik had een reservefiets meegebracht. Dat fietsen van Woluwe naar Haren valt best mee, al moet ik toegeven dat ik bijzonder opgetogen ben over het openbaar vervoer. ’s Middags neem ik de metro van Roodebeek naar Merode en vervolgens de trein richting Mechelen. In Haren stap ik af, makkelijker kan het niet. We hebben hier in Haren zelfs twee stations.” Het fietsen zit Bernard Markey in het bloed. In 2000 fietste hij samen met vrienden van Diksmuide naar Compostella, en naast Rome en München als eindbestemming mag hij ook de Rode van Ierland op zijn palmares schrijven. Straks wordt nog een BBF, een Bekend Brussels Fietser.

 

De eerste activiteit van De Linde dit najaar is een tentoonstelling van het Harens Schildersatelier.  Haren schildert toont het resultaat van een jaar lang ontwerpen, schetsen en creëren. De tentoonstelling is elke dag open tijdens de kantooruren en tijdens de culturele evenementen, en daarnaast ook op zaterdag en zondag. De Linde, Cortenbach 7, 1130 Haren. Info over de programmering : 02 242 31 47

 

Van onze redacteur Danny Vileyn

Link 12:11 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.